Na Turnovsku seletos urodilo tolik jablek, že je Moštovna Lažany nezvládá zpracovat a část vykoupeného ovoce vyváží do Německa a Rakouska k dalšímu zpracování. Moštárna denně zpracuje kolem patnácti tun jablek, vykoupí jich od zahrádkářů ale dvojnásobné množství. Sdělil to jednatel společnosti Vladimír Pelant.
Lažanskou moštovnu založili drobní pěstitelé z okolí před padesáti lety. I dnes společnost zpracovává jablka, hrušky a višně od místních drobných i velkých pěstitelů. Vlastních sadů má kolem dvou hektarů, řekl Pelant. Podnik ale nenabízí jen hruškové, jablečné a višňové mošty a nápoje, ale i další příchutě. Drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo rybíz, moštovna nezpracovává, protože k tomu nemá technologii. Tyto výrobky vyrábí z koncentrátů, které nakupuje v Německu a Polsku, uvedl Pelant.
Jablečné, hruškové a višňové mošty se však vyrábějí tradičně lisováním. Nápoje jsou zcela bez konzervantů, přesto vydrží půldruhého roku. Používají šetrnější metodu konzervace teplem - pasterizací. Nápoje se zahřejí zhruba na 80 stupňů Celsia a ještě horké se plní do skleněných lahví. Moštárna vyrábí 21 druhů moštů a nápojů.