Českomoravská myslivecká jednota chce, aby stát v budoucnu přispíval na takzvané bourárny, tedy zpracovny zvěře u mysliveckých spolků. Lépe by se pak dostávalo maso k veřejnosti, nemusela by se tak prodávat nestažená a nenaporcovaná. Uvedl to předseda jednoty Jiří Janota. Ministerstvo zemědělství o této podpoře pro myslivce zatím neuvažuje, sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.
Myslivci se snaží upozorňovat na to, že zvěřina je zdravá a levná, navíc ve spolupráci se známými kuchaři propagují její spotřebu. Kvůli uzavřeným gastronomickým zařízením se její cena v minulém roce při pandemii propadla na minimum. Nyní se již zvedla, ale stále kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase. Podobně se v peří prodávají bažanti. Myslivci se snaží upozornit na možná prodejní místa na webu www.prozverinu.cz. Co by v současnosti podle předsedy myslivců pomohlo, by byly právě dotace na tzv. bourárny. Podle Janoty stojí výbava včetně nerezového stolu, na kterém by se dala zvěřina zpracovávat, kolem čtvrt milionu korun, na což řada spolků nemá zdroje. Podle ministerstva se zatím podobná dotace nezvažuje, už loni na podzim se spouštěla podpora na nákup chladírenských zařízení pro ulovenou zvěř. "Dotace na chladicí zařízení bude proplácena v letošním roce poprvé. Příjem žádostí ještě nebyl ukončen, nelze dopředu stanovit objem finančních prostředků, který bude na tento konkrétní typ podpory vyplacen," sdělil Bílý. Ministerstvo se podle něj bude snažit proplatit všechny podané žádosti.*