11.01.2010 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Liberecku příbývá ekozemědělců

Na Liberecku přibývá ekologických chovů, které produkují mléko v biokvalitě. Důvodem jsou vyšší dotace a také vyšší ceny za bioprodukci, jejíž spotřeba u nás rok od roku stoupá. Loni vzrostl počet biofarem v kraji o 30 procent. Téměř třetina zemědělských ploch na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku je už obhospodařována v režimu ekologického zemědělství nebo přechodném, na Semilsku asi desetina. Informoval o tom ředitel Agentury MZe v Liberci Martin Mrázek.

Přechod na ekologické zemědělství vyžaduje dvouleté přechodné období, právě to v minulosti zemědělce odrazovalo, protože zejména chovatelům klesaly kvůli nižší užitkovosti výrazně tržby. Stát ale nyní zemědělcům ztráty vyrovnává vyššími dotacemi.
Loni v srpnu tak například zahájil přechodné období třeba špičkový chov dobytka v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. "Donutili nás k tomu nízké výkupní ceny mléka, za bio se platí zhruba o dvě koruny víc, a my peníze potřebujeme, protože splácíme nový chlév," řekla zootechnička Irena Vodseďálková.
Na ekologický způsob hospodaření přechází od letošního roku také malá farma Martina Podroužka v Chrastavě na Liberecku. Farma hospodaří na 200 hektarech půdy a chová 50 krav a dalších zhruba 20 kusů chová na maso. I to by v budoucnu mělo být v biokvalitě. Na přechod k ekologickému chovu se chystá také Farma Dolenec ve Zlaté Olešnici. "I když pro nás to z pohledu výkupní ceny mléka nemá takový význam, protože ho sami zpracováváme," řekl majitel farmy František Vrkoslav. V budoucnu by ale i jeho jogurty, tvarohy a sýry mohly nést značku bio.
Zájem o ekologické zemědělství roste podle ministerstva zemědělství v celé zemi. Jen první polovině loňského roku se počet biofarem zvýšil meziročně téměř o polovinu. Bylo jich 2586, zatímco ke stejnému datu roku 2008 ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců. Zároveň se zvýšila výměra obhospodařované půdy a vzrostl i počet výrobců biopotravin ze 375 na 429.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down