04.09.2013 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Mlékárenském dnu ovce i kozy

Své novinky představí na letošním 22. ročníku Mlékárenského dne v Přibyslavi čtrnáct mlékáren z Vysočiny a jejího okolí. Sklepy pod radnicí budou otevřeny v sobotu dopoledne a lidé tam budou moci ochutnat i novinky, které dnes hodnotila odborná porota. První místa obsadily výrobky z místní Pribiny, Mlékárny Polná, firmy Bohemilk Opočno a Choceňské mlékárny.

Novinkou také bude, že letos poprvé doprovodí tradiční mlékárenskou přehlídku celostátní výstava ovcí a koz. Uskuteční se na náměstí a chovatelský svaz na ni přiveze čtyřicet zvířat různých plemen. Lidé uvidí ukázky stříhání ovcí a zpracovávání vlny.
Účast mlékáren na přehlídce je porovnatelná s minulými ročníky, o něco méně novinek bylo ale přihlášeno do soutěže.
Letos porotci posuzovali ve čtyřech kategoriích 23 nových výrobků. Mezi mléčnými nápoji a zakysanými výrobky vyhrálo čerstvé mléko ve skleněné láhvi mlékárny Bohemilk Opočno. Mezi přírodními zrajícími sýry se umístil nejlépe Král sýrů smetanový z Pribiny. Nejlepší z hodnocených specialit, balkánský sýr se sušenými rajčaty, připravila Mlékárna Polná.
Z čerstvých sýrů, tvarohů a pomazánek bylo podle odborníků nejlepší pomazánkové máslo s houbami, které je novinkou Choceňské mlékárny. Tento výrobek dostal poprvé v historii přehlídky plné ocenění, tedy 100 bodů. Pomazánková másla v Česku však čeká zřejmě nejpozději s novým rokem změna názvu na Tradiční pomazánková. Nařídil do Soudní dvůr Evropské unie s tím, že se pomazánka nemůže jmenovat máslo, protože neobsahuje dost mléčného tuku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down