Na plantáži v Holešově začal samosběr jahod, úroda je nadprůměrná

Na plantáži firmy Vaklima v Holešově, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji, začal tento týden samosběr. Jahody z Holešova plní také tržnice v několika městech a obcích kraje. Zatímco loni úrodu poškodily jarní mrazy, letos bude asi díky teplému počasí nadprůměrná. Uvedl to jednatel společnosti Jaroslav Valenta.

"V minulých letech skoro každým rokem byly mrazy, které se vyskytovaly na začátku května, vloni a předloni byly už v dubnu. Hodně nám toho pomrzlo. Letošní rok je výjimkou v tom směru, že mrazy vůbec nebyly. Byl teplý konec dubna a do jisté míry byl teplý i květen, takže se sezóna urychlila minimálně o deset dnů," uvedl Valenta. Sezóna podle něj obvykle trvá pět až šest týdnů. Letos se však kvůli teplému počasí zřejmě zkrátí na čtyři až pět týdnů. Na holešovské plantáži sběrači obvykle z hektaru sklidí mezi šesti až deseti tunami jahod ročně. Zatímco loni byly výnosy slabé, letos by se mohly přiblížit k horní zmíněné hranici. Roční tržby firmy Vaklima se v roce 2017 pohybovaly kolem 3,5 milionu korun. Letos by mohly podle Valenty díky dobré úrodě vzrůst o půl milionu.
Společnost letos pěstuje produkční jahody na 4,5 hektarech půdy, rostliny rodí druhým rokem. Na dalších třech hektarech má od dubna nové výsadby, které zatím pochopitelně ovoce neplodí. Firma využívá moderní technologie včetně zavlažování a ochranných fólií. Samosběr letos zahájila v pondělí 28. května, o několik dní dříve začali brigádníci s trháním jahod pro prodej na tržištích. Pokud je příznivé počasí, zavítají na plantáž denně stovky lidí.
Ceny Vaklima ve srovnání s minulým rokem mírně zvýšila. Kilogram jahod při samosběru stojí nyní podle kvality a velikosti plodu 50 až 70 korun, loni to bylo 45 až 65 korun. Na tržištích ve Zlíně, Fryštáku na Zlínsku a Martinicích na Kroměřížsku stojí kilogram jahod z Holešova 80 až 140 korun. "Na tržištích si jahody prodáváme sami. Měl jsem těch stánků hodně, teď jsem to zúžil, protože lidé spíš preferují samosběry. Mohou si jahody natrhat úplně čerstvé a vybrat si jejich velikost nebo stupeň zralosti," řekl Valenta.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down