Slavnosti chřestu a vína nalákaly do Ivančic na Brněnsku o víkendu opět tisíce návštěvníků. Speciality z chřestu vařilo šest restaurací, doplnily je asi tři desítky vinařů, řekla ředitelka tamního infocentra Magdalena Černá. Slavnosti začaly v pátek, akce skončila v neděli.
Zájemci mohli ochutnat chřest na různé způsoby, na slano, na sladko, smažený chřest, ryby či krevety s chřestem, chřestový tatarák nebo jako dezert v podobě mačkaných jahod s podmáslím a chřestovou zmrzlinou. To vše mohli zapít chřestovým pivem či chřestovou limonádu.
Chřest kdysi jako vybraná lahůdka a chuťově vynikající zelenina mířil na císařský stůl do Vídně, ale například i do Říma. Oblíbený byl především za hranicemi. V Česku se pěstoval před druhou světovou válkou poměrně hojně a dařilo se mu i na Ivančicku. Komunistický režim však z chřestu udělal buržoazní potravinu a nechal jej z polí zmizet. Údajně proto, že jej nedokázal rychle dostat k zákazníkovi a zelenina tak podléhala zkáze. Pěstování chřestu na Ivančicku skončilo na přelomu 60. a 70. let.
Město tradici pěstování zkouší obnovit, loni chřest nechalo zasázet asi na půl hektaru pole. První sklizeň se čeká příští rok. Na slavnosti se chřest dlouho vozil ze Slovenska, v posledních letech už jej dodávala společnost Český chřest, která obnovila pěstování na Mělnicku.*