Na veletrhu Salima se objeví mezi potravinářskými exponáty stoprocentní šťáva z granátového jablka. Šťáva je vyrobena přímo z čerstvého ovoce, jež je před výrobou uchováváno ve velkochladírnách, kterými disponuje moderní továrna. Produkt bude prezentovat menší firma Caspian Logistics Services, která využívá osobní kontakty v oblasti Kavkazu a Kaspického moře. V současné době je oficiálním distributorem největší a nejmodernější továrny na zpracování ovoce a zeleniny v této oblasti – Gilan gabalské konzervárny,“ uvedl Ing. Vladimír Šlajch, obchodní manažer společnosti.
Podle něho přírodní džus z granátového jablka působí blahodárně na léčbu mnoha onemocnění včetně těch nejzávažnějších. Obsahuje řadu různých látek s příznivým účinkem na celkovou fyzickou kondici a také na potenci mužů. V seznamu schválených zdravotních tvrzení EU jsou však zatím prokázané pozitivní účinky na regulaci hladiny cholesterolu v krvi a na zdraví cévního systému. „Ostatní jsou zatím ve fázi schvalování a probíhajících výzkumů, byť se šťáva užívá k tradiční léčbě již po mnoho staletí,“ dodal.
Šťáva z granátového jablka obsahuje řadu organických kyselin, zejména kyselinu citrónovou, ve vodě rozpustné polyfenoly, šest esenciálních a devět neesenciálních aminokyselin. Kromě toho, že džus z granátových jablek je velmi bohatý na cukr a vitamíny C, B (B1 a B2), E, A a PP, má v sobě řadu minerálů. Jde například o zinek, vápník, fosfor, magnézium, sodík, železo podporující krvetvorbu a draslík, jež je nezbytný pro tvorbu a přenos nervových signálů. Šťáva obsahuje také vysoké množství antioxidantů, často se uvádí, že nejvíce ze všech druhů ovoce. Mezi nejznámější patří flavonoidy, které mají pozitivní vliv zejména na cévy.
Granátová šťáva obecně je distribuována zejména do obchodů se zdravou výživou, velké řetězce a velkoobchody tento produkt až na výjimky ve své nabídce nemají. „Důvodem může být poměrně vysoká cena a velmi konzervativní český trh, kde ani čerstvá granátová jablka nejsou příliš rozšířená. Doposud se k nám dováží produkty buď vysoce kvalitní, velmi drahé a v malém množství. K dostání jsou také šťávy z koncentrátu, které nemají požadované kvalitativní parametry, byť drží často i Bio certifikáty. Obchodní manažer upřesnil, že granátovou šťávou se snaží zaplnit mezeru na trhu.