Už zítra začínají na brněnském výstavišti veletrhy GO a Regiontour. Od 18. do 21. ledna se zde představí největší národní prezentace cestovního ruchu v České republice. A protože k cestování ochutnávka místních specialit patří, bude souběžně probíhat také Festival krajových specialit a regionální potraviny RegFoodFest. Upozornila na to mluvčí Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.
„Výjezdová“ turistika s ochutnávkami místních dobrot souvisí. Dovolenou si totiž užíváme všemi smysly, a tak chuťové buňky nemohou zahálet. RegfoodFest je festival krajových specialit a regionálních potravin. Ty, které získaly ocenění Regionální potravina, zde rozhodně chybět nebudou, vysvětlila Nováková. Návštěvníkům nabídnou nejenom inspiraci, co si nenechat ujít a ochutnat v daném kraji při dovolené v tuzemsku, ale zároveň je i nasytí a napojí během pochůzek na veletrhu.
Projít výstavní plochu 25 500 m2 je podle Novákové přece jen náročné. Značka Regionální potravina snoubí kvalitu, výjimečnost a patriotismus. Produkty ji mohou získat v soutěži, která probíhá každoročně v jednotlivých krajích ČR. Přívlastek regionální je u těchto potravin namístě. Jedná se o produkty, které garantují původ výrobku, což je základní podmínka soutěže. Přihlášený výrobek musí být v daném kraji vyroben, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Často se jedná o krajové speciality, dokonce jakýsi unikát, který se jinde nevyrábí, uvedla mluvčí SZIF.
Regionální potravina je projekt Ministerstva zemědělství, SZIF značku spravuje. V současné době je oceněno 420 výrobků od 322 výrobců. Na veletrhu RegFoodFest v Brně se v pavilonu P představí 27 výrobců, jejichž výrobky získaly ocenění Regionální potravina.
V loňském roce se na veletrhy GO a Regiontour přišlo podívat přes 30 tisíc návštěvníků.*