Na Vysočině zkontrolovali pracovníci krajské hygienické stanice (KHS) 50 stánků s točenou zmrzlinou. Z 25 odebraných vzorků zmrzliny nevyhověly tři, zjistili i jiné nedostatky. Uloží za ně sedm sankcí, podle předpokladu budou v celkové výši do 20 tisíc korun. Uvedl to Zdeněk Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS. V porovnání s minulými roky je podle hygieniků ale patrné zlepšení v čistotě provozoven i v kvalitě a zdravotní nezávadnosti zmrzliny.
"Nejčastějšími nedostatky, kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků, bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů, nedostatečná sanitace pracovních pomůcek," uvedl Novotný. Kontroly prováděné na začátku letní sezony se týkaly stánků, kde se točená zmrzlina vyrábí studenou cestou. Kvůli mikrobiologickému vyšetření hygienici odebrali 25 vzorků vanilkové zmrzliny. Ve 25 provozovnách prováděli stěry z pracovních ploch, zařízení a pomůcek k výrobě zmrzliny.
Při kontrole pracovníci hygienické stanice sledovali celkovou čistotu provozu a jeho stavební stav, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, zda jsou uvedené informace o obsažených alergenech i to, jak se manipuluje se zmrzlinovými kornoutky.
Pravidelné kontroly zmrzlinových stánků budou pokračovat i v dalších letních sezonách. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je pořád považovaná za rizikovou potravinu, uvedli hygienici. Podle nich je třeba zohlednit také to, že zmrzlinu jí hodně i děti, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější.*