Na Vysočině loni přibylo 41 provozů zpracovávajících mléko, maso nebo med

Na Vysočině loni přibylo 41 provozů zpracovávajících mléko, maso nebo med. K nárůstu přispěli zejména menší zpracovatelé masa, včetně řeznictví. Vyplývá to z údajů, které poskytl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Počet minimlékáren se v uplynulém roce nezměnil. Skončilo sedm hospodářství produkujících syrové mléko, počet těchto provozů je ale na Vysočině pořád nejvyšší mezi kraji v Česku, funguje jich 388.

"Stále přetrvává trend registrací nebo schvalování nových provozů podnikatelů, zejména těch malých, zpracovávajících vlastní produkty chovatelů," uvedl Miroslav Tuček, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví krajské veterinární správy. V roce 2022 vzniklo na Vysočině 74 provozů, které se zabývají zpracováním potravin živočišného původu, činnost jich ve stejné době ukončilo 33.

Na konci minulého roku bylo v Kraji Vysočina 39 schválených jatek, 53 registrovaných faremních minimlékáren a mlékáren, devět provozů pro porážku a bourání masa zvěře chované na farmách a 28 provozů, které se zabývaly zpracováním medu, z větší části z vlastního chovu včel. Na území kraje také fungovalo 23 automatů na prodej syrového mléka, jak přímo na farmách, tak i mimo ně.

Inspektoři krajské veterinární správy loni v těchto potravinářských provozech uskutečnili přes 1500 běžných hygienických kontrol, i vzhledem k rostoucímu počtu těchto zpracovatelů se počet kontrol meziročně zvýšil o šest procent. Podnikatelé například chybovali při dodržování správné výrobní a hygienické praxe, když třeba v provozech neměli dostatečně účinné čištění a sanitaci. Nedostatky byly zjištěny také v označování potravin či v dodržování stanovených parametrů v potravinách, jako je třeba obsah tuku a soli.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down