Výukové centrum zpracování zemědělských produktů bude disponovat nejmodernějšími potravinářskými technologiemi a významně zkvalitní úroveň výuky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ), zejména pak studijních programů zaměřených na potravinářství a kvalitu zemědělské produkce. Uvedl to rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička při příležitosti položení základního kamene a s ním spojeného slavnostního zahájení stavby, které se uskutečnilo také za přítomnosti ministra zemědělství Miroslava Tomana, prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové a dalších hostů.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je totiž ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek. "Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Výukové centrum bude vybaveno špičkovými potravinářskými a gastronomickým technologiemi, které umožní inovativní přístupy. Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnula děkanka FAPPZ Iva Langrová. Díky vysoké kvalitě studijních programů a moderní infrastruktuře se Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů stane jednou z nejdůležitějších vzdělávacích institucí v oboru potravinářství.*