Nákup drůbeže celkem dosáhl letos v březnu 16,99 tisíce tun. To znamená, že byl o osm procent vyšší než v únoru, ale o devět procent nižší než v březnu minulého roku. Podobně tomu bylo v nákupu kuřat, který tvoří největší objemový podíl v celkovém nákupu drůbeže. Výsledky nákupu zahrnují i množství drůbeže poražené chovateli. Výrazné zvýšení nákupu v březnu se zaznamenalo u slepic, krůt i kachen. O výsledcích statistického šetření informovala Ilona Bardiovská z ministerstva zemědělství.
Oproti únoru a březnu 2012 se nejvíce zvýšil nákup krůt, ve srovnání s loňským únorem třikrát a březnem 1,5krát.
Nákupní ceny veškeré drůbeže v A třídě jakosti zůstaly v březnu na stejné úrovni jako v únoru, ale při srovnání s loňským březnem se zvýšily výrazněji, u běžců až o 27 procent.
Celkové zásoby drůbeže nedělené se od února snížily o 26 procent na 1,21 tisíce tun, ale oproti březnu minulého roku vzrostly o 50 procent. Nejvíce se v porovnání s březnem 2012 zvýšily zásoby kuřat a krůt, a to až o 74 %. Výrazný pokles zásob byl naopak zaznamenán u slepic a „ostatní“, asi na 40 procent. Položka „ostatní“ zahrnuje jiné domácí ptáky, chované pro produkci masa – křepelky, bažanty, perličky, holuby a pštrosy.
Zásoby drůbežích výrobků celkem se v březnu nepatrně zvýšily, avšak v porovnání s březnem minulého roku vzrostly až o 38 procent. K největšímu zvýšení zásob proti loňskému březnu došlo u drůbežích drobů, a to o 61 %. Zásoby drůbežích polotovarů se při srovnání se sledovanými měsíci snížily o 16 a 3 procenta.
Celkový prodej drůbeže nedělené se při srovnání s únorem a s loňským březnem zvýšil o 29 a 21 procent. Ke zvýšení prodeje došlo v březnu u všech jednotlivých druhů drůbeže, pouze prodej „ostatní“ se snížil téměř na polovinu.
Prodej drůbežích výrobků celkem byl v tomto měsíci o 15 a 5 % vyšší než v únoru a březnu loňského roku. Pokles prodeje byl zaznamenán proti březnu vloni u drůbeže dělené (jiné než kuřat) a drůbežích polotovarů (o 19 a 11 %). Poměr prodeje drůbežích výrobků se měsíčně neustále mění v závislosti na zakázkách jednotlivých zpracovatelů.
Podle údajů získaných šetřením zůstala většina zpracovatelských cen drůbeže v březnu přibližně na stejné úrovni jako v únoru, jen cena u krůt chlazených vzrostla až o 12 procent. V porovnání s březnem 2012 došlo ke zvýšení prodejních cen u většiny drůbežích výrobků, nejvíce u kuřecích stehen bez kosti, a to až o 11 procent.