Sloučením tří resortních výzkumných ústavů, a to rostlinné výroby (VÚRV), potravinářského průmyslu (VÚPP) a zemědělské techniky (VÚZT), vznikne od počátku příštího roku Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Jak informoval na tiskové konferenci ministr zemědělství Marek Výborný, cílem tohoto kroku je nejen snížení nákladů, ale především zvýšení efektivnosti aplikovaného zemědělského výzkumu.
Sídlem národního centra bude areál v Ruzyni a bude pod něj spadat pět specializovaných odborů, a to systémů hospodaření na půdě, genetiky a šlechtění rostlin, ochrany plodin a zdraví rostlin, zemědělské techniky a potravinářského výzkumu.
Co se týká úspor, pro státní rozpočet by to mělo znamenat zhruba milionů korun ročně, resort rovněž očekává také úspory při nákupu materiálů a režijních či provozních nákladů. Spojení ústavů přitom neovlivní žádný ze započatých výzkumů, řízení by ale mělo být racionálnější a efektivnější. "Pro výzkumné týmy z menších ústavů bude nyní snazší zapojovat se do mezinárodních projektů a dosáhnout na evropskou dotační podporu, protože je podpoří silnější výzkumná infrastruktura,“ uvedl M. Výborný.
Vědecké týmy se budou zaměřovat zejména na aplikovaný výzkum, jehož cílem je praktické využití v zemědělství a potravinářství. Jak uvedl dosavadní ředitel VÚRV a příští ředitel CARC Mikuláš Madaras, výzkumníci se zaměří zejména na prevenci civilizačních chorob pomocí potravin a doplňku stravy s obsahem látek z léčivých rostlin, využití odpadních a zbytkových surovin v zemědělství, nebo na výzkum kvality, autenticity a bezpečnosti potravin. „Vědecký výzkum se tak bude moci posunout a lépe reagovat na výzvy moderního zemědělství a potravinářství,“ doplnil.*