Poslední případ, kdy došlo k vzniku onemocnění z potravin u spotřebitelů, byl zaznamenán v Dánsku. Jedná se o bakterii Listeria monocytogenes, která byla zjištěna v masných výrobcích a ze stěrů výrobny dánského producenta. Onemocnění, které tato bakterie způsobuje, doposud v Dánsku podlehlo dvanáct lidí z celkového počtu dvaceti nakažených. V současné době nemá Státní veterinární správa ČR informace o tom, že by se tento nebezpečný produkt dostal do České republiky. Uvedl to Petr Pejchal z tiskového oddělení Státní veterinární správy ČR.
Možná distribuce nebezpečného produktu dánského výrobce se ale týká sousedního Německa, a proto český veterinární dozor tuto situaci bedlivě sleduje,“ řekl Pejchal.
U nakažených v Dánsku byl izolován stejný typ Listeria monocytogenes jako ve výrobcích dánského provozovatele, proto mohl být dohledán zdroj nakažení lidí.
Inkubační doba je různá – několik dnů až týdnů, v závislosti na infekční dávce, virulenci bakterií a imunitním stavu pacienta. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou. Listerióza vyvolává tři formy onemocnění: gastrointestinální formu (zejména u dospělých) – horečka, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, abdominální bolesti a vodnatý nekrvavý průjem, systémovou formu – horečka, bolesti hlavy, malátnost, septikemie, meningitida, encefalitida, abscesy na játrech, potrat, předčasný porod, nebo formu způsobující potraty a neonatální listeriózu (hlavním příznakem je meningoencefalitida). U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.
Tato bakterie může způsobit i smrt. Dánské úřady proto nařídily okamžité stažení masných výrobků uvedených do oběhu po 28. dubnu 2014 a důkladné vyšetření celého případu, sdělil Pejchal.*