Devět šarží čirokových produktů na českém trhu obsahuje nebezpečné alkaloidy atropin a skopolamin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila jejich stažení a varovala spotřebitele před konzumací. Nyní inspektoři zjišťují místa distribuce, sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Varování se týká devíti konkrétních šarží různých produktů firmy Adveni se sídlem v Brně. Jde například o kaši s čirokem, čirokové zrno, bezlepkovou směs a chleba. Čirok je přirozeně bezlepková obilnina, proto čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy. Atropin je tropanový alkaloid, který má při vyšších koncentracích halucinogenní účinky. Přirozeně se vyskytuje například v rulíku, blínu, durmanu a mandragoře. Skopolamin je rostlinný alkaloid z blínu černého. Taktéž má výrazné účinky na psychiku. Obě látky se nesmí vůbec objevovat v potravinách. "Analýza SZPI potvrdila u předmětných šarží přítomnost atropinu v množství až 1700 mikrogramů na kilogram a skopolaminu v množství až 300 mikrogramů na kilogram," uvedl Kopřiva.*