Cena mouky stoupne až o pětinu a s ní pečivo
Ačkoli se očekávaly velké přebytky potravinářské pšenice po loňské sklizni, na trhu to vypadá úplně jinak. Na trhu je naopak nedostatek mouky kvůli vysokému vývozu do států Evropské unie. Důsledkem toho mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o patnáct a dvacet procent, což se patrně poté odrazí v cenách pečiva. Informovalo o tom Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Balená mouka prodávaná v obchodech již růst cen podle sdělení společenstva zaznamenala.
Předseda Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole upozornil, že v důsledku situace na trhu s obilím od ledna letošního roku cena potravinářské pšenice postupně roste. V současnosti se pohybuje kolem 5200 korun za tunu, což je o 1000 Kč více než stála tuna obilí loni v září. V této souvislosti musíme podle něj očekávat dopad do cen mouky a pekárenských výrobků.
Žita mlynáři zpracovávají výrazně méně. Jeho cena již na konci loňského roku dosáhla asi 6400 Kč za tunu. Žitná mouka je proto dražší než mouka pšeničná. Přesto je podle Společenstva mlynářů a pekařů cena žitné mouky udržována pod výrobními náklady, což prý nebude dále možné.
Zdražování pšeničné i žitné mouky bude podle Chocholeho mít vliv i na pekaře. Podotkl, že proti současným tendencím udržení nebo dokonce snižování jejich cen stojí růst cen surovin, ale i celkových nákladů na dopravu a energie, které jsou pro tento obor významné stejně tak, jako hlavní surovina mouka.