V uplynulých dnech se veterinární inspektoři setkali opět s několika případy pochybení při kontrolách na farmářských trzích, v prodejnách i v místech určení. Nedostatky byly odhaleny jak u českých prodejců, tak v zásilkách z Polska a Slovenska. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Na farmářských trzích v Praze na Pankráci inspektoři zjistili, že prodejce nabízel 30 kg různých francouzských klobásek, ale jeho výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření, byly uchovávány v teplotě nad 35 °C.
Podobně tomu bylo v Plzeňském kraji na farmářském trhu ve Zbirohu, kde prodejce nabízel tři kilogramy pařených a uzených sýrů při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci a o době spotřeby a teplotě uchování. Podobné to tam bylo u prodejce, který nabízel zhruba deset kilogramů různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0–5 °C, byla naměřena teplota 15, 4–19,6 °C.
V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo správně nebo vůbec označeno.
V Jihomoravském kraji zjistili též na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska (kromě polského původu žádné podrobnější označení). U 18 kg pařených sýrů ze Slovenska, (Neshoda SK s. r. o., Senica a Syrex s. r. o. Zázrivá), nebyl doložen doklad o původu zboží.
Ve Středočeském kraji při kontrole v místě určení prověřili inspektoři krajské veterinární správy zásilku 80 kg Mnichovy klobásy z Polska (Zaklady Miesne Silesia SA, Katowice) a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.
Všechny případy jsou nadále v řešení. Základní verdikt bylo pozastavení a nepropuštění výrobků k dalšímu prodeji a zahájení správního řízení o uložení pokuty, sdělil Duben.