Razantní zvýšení pokut pomohlo loni na Slovensku omezit přešlapy distributorů a obchodníků při manipulaci s potravinami. Informovalo o tom slovenské ministerstvo zemědělství, které v minulosti často upozorňovalo na případy nedodržování hygieny nebo prodej potravinářských produktů s prošlou dobou minimální trvanlivostí. Svaz obchodu tvrdí, že pravidla ukládání sankcí jsou pro firmy likvidační.
V reakci na pochybení podnikatelů slovenský parlament schválil zákon, který od loňského jara umožňuje kontrolorům ukládat vyšší pokuty za nedostatky při výrobě, distribuci a prodeji potravin. Maximální výše sankce stoupla na pět milionů eur (137 milionů korun) z předchozích dvou milionů eur.
Tento krok prý přispěl k tomu, že počet zjištěných nedostatků loni ve srovnání s předchozím rokem klesl asi o sedm procent. Slovenské ministerstvo zemědělství připouští, že za lepším výsledkem lze nepochybně spatřovat i hrozbu vysokých pokut za jedno z nejčastějších pochybení, kterým je prodej potravin po datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Kontroloři v minulém roce uložili pokuty v hodnotě 2,44 milionu eur (67 milionů korun), což proti předchozímu roku znamená nárůst bezmála o čtyři pětiny.
Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že nynější nastavení sankcí ohrožuje činnost řetězců. Podle něj jsou pokuty likvidační, neunese je žádná síť. Obchodníkům se nezamlouvá zejména pravidlo, podle kterého musí být prodejci uložena pokuta v rozmezí od jednoho do pěti milionů eur (27,5 až 137,5 milionu korun) v případě, že inspektoři v průběhu jednoho roku opakovaně odhalí na pultech prošlé potraviny. Není vyloučeno, že zmiňované vysoké sankce úřady v nejbližší době uloží.
Pravidla ukládání pokut by se po roce ale měla změnit. Sněmovna loni začala projednávat novelu příslušného zákona, podle kterého by milionové sankce například za prodej prošlých potravin hrozily obchodníkům až při třetím porušení zákona v průběhu jednoho roku a nikoliv už při druhém provinění, jak je tomu v současnosti.*