Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je Admirál. Rozhodla o tom lednová degustace jablek, kterou pořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Degustátoři posuzovali 40 odrůd jablek z loňské sklizně v sadech výzkumné stanice v Lysicích na Blanensku. Hodnocení má tradici od roku 1958, řekla mluvčí ústavu Ivana Kršková. V letech 2020 a 2021 se degustace kvůli epidemii koronaviru a zničení sadů krupobitím nekonaly.
Více než padesátiletou tradici mají také degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, které pořádá tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Letošní degustace se v Holovousích konala dnes, její výsledky budou známé v následujících dnech. Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější a které nově šlechtěné odrůdy by mohly mít perspektivu.
O pořadí 40 posuzovaných odrůd letos v Lysicích rozhodlo 56 degustátorů z řad ovocnářských odborníků. Admirál je zaujal zejména šťavnatostí, konzistencí dužniny a celkovou chutí. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, vůni, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali. Na dalších místech skončily odrůdy Red Bohemia a Orion.
Admirál je mladou odrůdou, která byla registrována v roce 2012. Vyšlechtili ji křížením odrůd Mira a Bohemia výzkumníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ze šlechtitelské stanice ve Střížovicích na Liberecku. "Plody má tmavě červené, ojíněné, tupě kuželovitého tvaru s bílou dužninou. Ta je křehká, šťavnatá, v chuti nasládlá. Nevýhodou je krátká stopka a plodnost ve shlucích. Nesnadná tvarovatelnost větví rovněž oddaluje sklizeň," uvedla Kršková.*