Nejlepší letošní ekofarmou jsou Eko sady Komňa, pěstují zejména slivoně

Ocenění pro nejlepší statek hospodařící v režimu ekologického zemědělství letos získaly Eko sady Komňa na Uherskohradišťsku. Zaměřují se především na pěstování slivoní. Ze sklizených švestek vyrábí rodinný podnik povidla. Prodává i sušené švestky, lidé si ovoce mohou pořídit také na kvas. Ocenění Nejlepší ekofarma roku převezmou zástupci sadů 12. června. Novinářům to řekla Kateřina Urbánková, výkonná manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který cenu uděluje.

Sady leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Majitel David Ryšavý je se svou rodinou založil v roce 2005. První sad o 300 stromech postupně doplnil o 3000 slivoní, nyní sady zabírají plochu téměř devíti hektarů. Od začátku přitom fungují v režimu ekologického zemědělství. "Zvolili jsme rezistentní odrůdy, které jsou povolené v ekologickém zemědělství a doporučené, aby tam potom nebylo potřeba dalších vstupů. Ale hlavně jsme se zaměřili na podpoření přirozené biologické ochrany," řekl Ryšavý.
"Kolem sadů je 30 budek pro ptáky, bidla pro dravce, hadovníky, ježkovníky. Na krajích sadů necháváme vyšší trávu, aby se tam mohli schovávat zajíci. To nám potom usnadňuje to, že se nemusíme starat, jestli tam zrovna jsou nějací škůdci, protože víme, že ptáci a organismy nám s tím pomůžou a zlikvidují škůdce," doplnil Ryšavý.
Loni v sadech sklidili zhruba 40 tun švestek. Kromě slivoní je v nich vysazeno i několik desítek jabloní a hrušní. Sady tedy nevyrábějí pouze povidla nebo sušené švestky, ale i jablečný mošt, hruškovou klevelu, což je rozvařené ovoce s cukrem, nebo sušené hrušky a další výrobky. Do práce kolem hospodářství je zapojena celá rodina, tedy Ryšavého rodiče, manželka, sestra i synové.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down