B/V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku, které vzniklo v roce 2012, se loni stalo nejúspěšnějším vinařstvím z Česka na zahraničních soutěžích. "Naše víno dostává tu nejlepší péči od vinohradu, přes zrání v sudech až po láhev. Je to naše filozofie," řekl výkonný ředitel vinařství Vlastimil Valenta.
Hlavním výrobním centrem vinařství je někdejší zámecká sýpka v Miloticích na Hodonínsku. Majitelé vinařství ji nejprve měli v nájmu a v roce 2015 ji odkoupili a začali postupně opravovat. V současnosti jsou dokončené sklepní prostory s degustační místností a sklepem, kde v dubových sudech vyrobených ve Francii část vín zraje. "Zkoušeli jsme i sudy tuzemské výroby, ale neosvědčily se. Sudy z Francie sice představují větší investici, ale všichni předpokládáme, že ta se postupem času vrátí," dodává sklepmistr Jiří Toman, jehož rukopis vína B/V vinařství nesou od počátku. V současné době pokračuje na sýpce oprava střechy, ještě letos se má v přístavbě otevřít prodejna pro zákazníky, příští rok by mělo přibýt venkovní posezení a školicí a degustační centrum v poschodí sýpky. Hrozny, které stojí u zrodu vín s jednoduchým a moderním logem B/V, pocházejí z velké části z Ratíškovic z viniční trati Hrubé pole a také z Mutěnic z viniční trati Úlehle. Momentálně hospodaří B/V vinařství na 63 hektarech vinohradů, některé z nich jsou až 40 let staré. Všechny hrozny sklízí vinařství ručně a na ručním sběru trvá i v případě, že část hroznů odkupuje odjinud. "Držíme se zejména tradičních odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské šedé nebo Chardonnay. Ocenění v zahraničí získal už první Ryzlink rýnský, který jsme vyrobili. V roce 2014 se stal v San Franciscu absolutním vítězem mezi bílými víny," řekl Valenta.*
P