29.01.2001 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejlepší sýry jsou prý z Klatov

Nejlepší přírodní sýry u nás pocházejí ze tří sýráren, a to z Mlékárny Klatovy, Krkonošských sýráren a mlékárny Prom. Vyplývá to z již pátých celostátních přehlídek sýrů, které spolu s odborným seminářem proběhly ve dnech 25. a 26. února v Praze.

Mlékárna Klatovy získala v přehlídce sýrů první místo za sýr typu moravského bloku Vladař a uzený sýr Platan. Druhé místo obsadila v sýrech s nízkodohřívanou sýřeninou s obsahem tuku do 30 % a v sýrech tohoto typu s obsahem tuku nad 40 % se o druhé místo dělila s Jaroměřickou mlékárnou. V posledně jmenované kategorii sýrů uspěly nejvíce Krkonošské sýrárny se svým eidamským blokem. O první místo se dělil tento podnik s mlékárnou PROM v sýrech s tvorbou ok ementálského typu, kde PROM uspěl s výrobkem Primátor a Krkonošské sýrárny s ementálem. Druhé místo obsadily Krkonošské sýrárny v kategorii uzených sýrů, v níž se prosadily s eidamským uzeným blokem. Třetí příčku na žebříčku sýráren potvrdilo mlékárně PROM třetí místo v kategorii sýrů eidamského typu s nízkodohřívanou sýřeninou do 30 % tuku za eidamský blok na smažení. Podle Ladislava Formana z Vysoké školy technologické, která byla kromě Českomoravského mlékárenského svazu a České společnosti chemické jedním ze spolupořadatelů celé akce, přehlídky potvrdily dobrou kvalitu našich sýrů. Projevuje se však stále větší konkurence, a to i zahraniční v oblasti standardních sýrů. Na úspěch na evropském trhu budou mít proto větší naději podle něj spíše speciality.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down