Nejlepším ekologickou farmou roku se stal Statek Winter

Nejlepší ekofarmou letošního roku se stala rodinná farma Statek Winter, která se zaměřuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa v kvalitě bio. Titul společně s putovním Bartákovým hrncem a 20 tisíci korunami v nových mincích převzali její majitelé slavnostně na Dnu otevřených vrat ve Vysokých Žibřidovicích. Pořadatelé soutěže, Pro-Bio Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Bartákův hrnec ocenili, že majitelé si zakládají na zodpovědném přístupu ke krajině, chovaným zvířatům a svým zaměstnancům.

Statek Winter klade důraz na lokální produkci

Předseda Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců a Nadačního fondu Richarda Bartáka Zdeněk Perlinger připomněl, že první „hrnec“ byl předán v roce 1992, a to Růženě Rebrošové z Osvětiman u Uherského Hradiště za přístup ke zvířatům a chov podle jejich přirozených potřeb. Každoročně přitom tento putovní hrnec získá jedna farma. Rodina Winterových tak dostane 33. ocenění. Podle manažerky Pro-Bio svazu Kateřiny Urbánkové organizátoři každoročně vybírají z pěti nominovaných farem. „Snažíme se volit tak, aby oceněné farmy nebyly stále ve stejném kraji a se stejným zaměřením. Chceme udělat takový výběr, aby byl spotřebitelsky zajímavý,“ řekla. Na Statku Winter, vyhodnoceném letos jako nejlepší ekologická farma roku, kladou podle Urbánkové značný důraz na ekologické zemědělské postupy i lokální produkci. „Je to farma, která již dlouhodobě obhospodařuje v poměrně složitých kopcovitých podmínkách trvalé travní porosty v režimu ekologického zemědělství. Kromě toho finalizuje svoji produkci a dělá jedno z nejlepších hovězích vyzrálých mas v České republice, které prodává koncovým zákazníkům. Současně dodává maso do škol i restaurací,“ shrnula Urbánková s tím, že po určitém poklesu zájem o bioprodukty začíná znovu stoupat. Ekonomická situace spotřebitelů se opět začíná zlepšovat. Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor v průměrné nadmořské výšce 550 až 600 metrů nad mořem. O chod hospodářství se stará sedm stálých zaměstnanců. Statek na horských loukách chová 280 kusů skotu. Z toho je 165 kusů krav základního stáda, původně českého strakatého plemene, které statek překřižuje masnými plemeny. V současné době využívá v přirozené plemenitbě býky plemene Hereford, Piemontese a Blonde d’Aquitaine. Rostlinná výroba společnosti je zaměřena na zajištění krmivové základny pro chovaná zvířata. „Při sklizni používáme ekologicky šetrné technologie. Sečené pícniny buď sušíme, nebo senážujeme. Seno balíme do kulatých balíků, senáž konzervujeme taktéž v kulatých balících zabalených do PE folie. Každým rokem se snažíme část porostů obnovit tak, abychom si zabezpečili dostatek krmivové základny a hlavně, abychom dostaly vyprodukovaná statková hnojiva tam kam patří, tedy do půdy. Tím zlepšujeme její stav,“ popsal hospodář. S využitím strojní a pracovní kapacity rostlinné výroby statek nabízí ostatním farmářům, drobným pěstitelům a soukromníkům poskytování zemědělských služeb, zahrnujících kompletní sklizňové práce. Farma má také vlastní certifikovanou porážku a bourárnu masa, do čehož investovala šest milionů korun. Oba provozy fungují v režimu ekologického zemědělství a slouží také farmářům z okolí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down