20.10.2014 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejoblíbenější svačinou je ovoce

Jako svou nejoblíbenější svačinu, kterou by upřednostnili před vším ostatním, označili podle aktuálně zveřejněné studie společnosti Nielsen respondenti čerstvé ovoce, a to ve 31 procentech. O pomyslné druhé místo v oblíbenosti se pak dělí jogurt, který upřednostňuje téměř pětina, a stejně oblíbený obložený chléb. Čtyři procenta konzumentů pak nejraději svačí sýr a stejné množství koláče. Respondenti výzkumu měli na výběr ze 47 různých druhů svačin a podle studie jen každý dvacátý Čech přiznal, že nikdy nesvačí.

Z průzkumu vyplývá, že čeští spotřebitelé vnímají svačinu především jako součást denní výživy, zahánějí s ní hlad mezi hlavními jídly a doplňují energii. Studie uvádí, že je zcela obvyklé během měsíce střídat různé druhy svačin a nedržet se jen své nejoblíbenější. Výsledné složení toho, co Češi svačí, je tedy velmi pestré. Během posledního měsíce jich například 73 procent alespoň jednou svačilo čerstvé ovoce, 70 procent jogurt, 57 procent sýr, 52 procent obložený chléb, 51 procent zeleninu, 44 procent koláč a 38 procent čokoládu.  Čerstvé ovoce je nejčastěji konzumovanou svačinou i napříč Evropou. Během posledního měsíce jej svačilo 62 procent průměrných Evropanů, 61 procent z nich si pochutnávalo na čokoládě a 58 procent svačilo sýr.

Pro více než polovinu spotřebitelů, téměř 60 procent,  je velmi nebo středně důležité, že konzumované potraviny nejsou geneticky modifikované, a pro více než 64 procent,  že neobsahují žádná umělá barviva a ochucovadla. Jako relativně méně důležitý spotřebitelé hodnotí obsah tuku a kalorickou hodnotu – jako velmi nebo středně důležitý atribut je označila jen jejich třetina.

Studie o trendech v oblasti svačin byla společností Nielsen provedena v období od 17. února do 7. března 2014. Globálně se jí zúčastnilo více než 30 tisíc internetových uživatelů v 60 zemích z celého světa. V České republice má online panel pro tuto studii 500 respondentů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down