U hroznů, mandarinek, třešní nebo řapíkatého celeru byla v uplynulých letech ve francouzských obchodech největší pravděpodobnost, že budou obsahovat stopy pesticidů. V nové studii to uvádí nevládní organizace Générations futures (příští generace), která svůj verdikt opírá o data francouzského úřadu pro konkurenci a kontrolu kvality výrobků (DGCCRF) z let 2012 až 2016. U devatenácti druhů ovoce byly vzorky kontaminované v 73 procentech případů, u 33 druhů zeleniny se stopy pesticidů vyskytly ve 41 procentech vzorků.
Výzkum skupiny Générations futures se zabýval pouze plodinami, které nemají označení bio. Vůbec nejhůře dopadly hrozny s 89procentním podílem kontaminovaných vzorků, následované v těsném závěsu mandarinkami, třešněmi, grapefruitem a pomelem. Nadprůměrné množství výrobků se zbytky pesticidů měla také jablka, hrušky nebo jahody. Jen 23 procent kontaminovaných vzorků zaznamenalo avokádo, o něco více kiwi a švestky.
Zelenina si celkově vedla mnohem lépe a podíl kontaminovaných kusů přesáhl 80 procent pouze u řapíkatého celeru (84,6). Nad 70 procenty byly ještě čerstvé bylinky, čekanka listová a hlízy celeru. Jen dvě procenta vzorků s pesticidy se našlo u kukuřice, pod deseti procenty skončily také chřest, řepa, květák, batáty a cibule.
Podle deníku Le Monde je však ještě více znepokojivý údaj o četnosti plodin obsahujících množství pesticidů přesahující limity Evropské unie. U ovoce byl tento ukazatel na 2,7 procentech a u zeleniny dokonce na 3,5 procentech.
Le Monde zároveň podotýká, že v tuto chvíli není možné určit dopady konzumace kontaminovaných plodin na spotřebitele, neboť Générations futures ve své analýze neuvádí koncentraci nalezených pesticidů ani jejich názvy či předpokládané účinky na organismus člověka.*