Nekvalitní obilí prodají zemědělci jako krmné, ale za nižší cenu. Bojí se ztrát
Pokud laboratoř vyhodnotí kvalitu sklizených obilovin jako nedostatečnou pro potravinářské využití, dají se většinou použít jako krmné. Jejich cena je ale nižší, zemědělci se tak obávají ztrát. Cenový rozdíl mezi potravinářskou a krmnou pšenicí byl v květnu přes 500 korun za tunu. Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, který analyzuje obiloviny v akreditovaných laboratořích, zatím letos vyhodnotil kvalitu sklizené pšenice jako velmi dobrou. Potvrzují to také zemědělci v okolí Prahy a vedoucí laboratoře Ivana Polišenská.
Ústav zatím zkontroloval 57 vzorků pšenice ze čtyř krajů, celkem letos plánuje zanalyzovat ještě alespoň sedmkrát tolik vzorků pšenice, 250 vzorků ječmene a 40 vzorků žita.
Dobrá kvalita potravinářské pšenice
Téměř všechny vzorky z 57 otestovaných vyhověly hmotnostním standardům a normám na obsah dusíkatých látek, laboratoř tak zatím vyhodnotila kvalitu sklizené potravinářské pšenice jako velmi dobrou. K 22. červenci sklidili zemědělci v ČR 34,88 procenta plochy pšenice ozimé, tedy zhruba 261 000 hektarů, vyplývá ze žňového zpravodajství. Dobrou kvalitu potvrdili také zemědělci. "Kvalita u nás sklízených komodit je zatím dobrá. Řepka má dobrou olejnatost a ta trocha pšenice, co jsme stihli sklidit, má parametry potravinářské pšenice," uvedl ředitel farmy Astrus Straškov Ondřej Dvořák. Souhlasí i šéf Agro Jesenice Josef Kubiš. "Kvalita sklizené řepky a obilí je dobrá, protože sklizeň probíhá rychle a za pěkného počasí," řekl. Dvořák se ale obává poklesu kvality, protože cena krmných obilovin je podle něj velmi nízká. "Když se to potká s nízkým výnosem, je z toho jasná ztráta," podotkl Dvořák. Výše rozdílu ceny mezi potravinářskou a krmnou obilovinou určuje podle Polišenské nabídka a poptávka, rozdíl může být značný.
Ceny obilovin
Podle zprávy o trhu obilovin, olejnin a krmiv stála tuna pšenice krmné v květnu letošního roku 3956 korun, pšenice potravinářská stála 4533 korun. Cena pšenice krmné se oproti stejnému období loňského roku snížila o 1569 korun. Kvalitu obilovin podle Polišenské nejvíce ovlivňuje počasí. "Vliv má i použitá technologie pěstování, například úroveň hnojení, předplodina, a skutečnost, zda byl porost napadený chorobami," uvedla.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!