25.10.2012 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neoznačené křapy musí zlikvidovat

Inspektoři krajských veterinárních správ odhalili v kontrolách za uplynulých deset dní několik problémů a závad, se kterými se setkali u potravin živočišného původu. Za kuriózní případ lze považovat zjištění inspektorů pro Jihomoravský kraj u dvou brněnských provozovatelů, u nichž byly nalezeny vejce se silně poškozenou skořápkou, takzvaných křapů. Důvodem pokuty a likvidace vajec byly –neregistrovaný sklad, neoznačení vajec a neoprávněné skladování. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

V prvním případě se jednalo v Jihomoravském kraji o zásilku křapů a rozbitých vajec ve skladu provozovny, která není schválena a registrována jako potravinářský podnik pro zpracování vajec. Jednalo se o 4320 nebalených, převážně neoznačených vajec se silně poškozenou skořápkou (křapy a rozbitá vejce).
Ve druhém případě se podle Dubna jednalo o neregistrovaný sklad, ve kterém bylo nalezeno 900 nebalených neoznačených vajec s poškozenou skořápkou, takzvané křapy. Tyto křapy lze možné použít k výrobě tekutých vajec nebo vaječných výrobků, ale za podmínky, že jsou přepraveny přímo z výrobního zařízení nebo balírny či třídírny do zařízení schváleného pro výrobu vaječných výrobků.
Ve Frenštátě pod Radhoštěm v Moravskoslezském kraji bylo zjištěno téměř sedm kilogramů prošlých uzenin (párky, klobásy, kuřecí salám). Inspektoři uložili pokutu a likvidaci v asanačním podniku.
Jak dále uvedl Duben, na farmářských trzích v Břeclavi v Jihomoravském kraji bylo zahájeno správní řízení s prodejcem za účelem udělení pokuty a ukončen prodej z důvodu nabízení potravin neznámého původu, které rovněž postrádaly informace pro spotřebitele. Šlo o třináct vaniček s vepřovým sádlem, patnáct kusů uzených mas, šest klobás, tři sklenice s paštikou a zavařeným masem.
Na trzích v Rosicích v Pardubickém kraji nabízel prodejce 40 kg chlazených kuřat, chyběl doklad o původu, navíc neodpovídala teplota a kuřata byla nabízena v neuzavřených sáčcích.
U výrobce v Uherském Brodu ve Zlínském kraji byla ve třech z pěti vzorků zjištěna v polotovaru drůbeží játrové knedlíčky přítomnost baktérie Salmonella Agona. Uvedená šarže nebyla distribuována do tržní sítě, byla pozastavena výroba a bude ji možné obnovit až po sanitaci provozu, prověření kontrolních stěrů a po negativním vyšetření výrobků. I tento výrobce musí počítat s uložením pokuty, poznamenal Duben.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down