Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci svých kompetencí věnuje i kontrole dodržování právních předpisů pro geneticky modifikované potraviny. Kontroly provádí v tržní síti, v provozech společného stravování i v předcházejících fázích uvádění těchto potravin na trh. Jak uvádí tisková zpráva úřadu, při kontrole v pražské restauraci Nadji Club Praze – Holešovicích inspektoři SZPI odebrali k laboratornímu rozboru vzorek čerstvé zelené papáji a analýza u odebraného vzorku prokázala přítomnost nepovoleného GMO.
Potravina tak porušila požadavky příslušného právního předpisu. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech stanovuje, že tyto potraviny není možné ve vnitřním trhu EU uvádět do oběhu s výjimkou 97 geneticky modifikovaných plodin, které jsou však variantami pěti základních plodin: kukuřice, sója, bavlník, řepka a cukrová řepa.*