31.08.2012 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nižší úroda obilí zvýší cenu pečiva

Na letošní špatnou úrodu obilí zareagovali i pekaři. Mouka podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v ČR kvůli suchu nižší zhruba o pětinu ve srovnání s loňským rokem. Nižší úrodu letos hlásí zemědělci v několika částech světa.

Jak uvedl Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR, podle interního šetření, které proběhlo mezi členy profesního pekařského sdružení, došlo meziročně ke zvýšení nákladů v průměru o dvacet procent. V letošním roce nejvíc ekonomickou situaci pekařů zhoršilo zvýšení DPH, růst cen pohonných hmot a energií a vedle cen mouky podražily i ceny dalších komodit, jako je olej, cukr, mléčné a vaječné produkty. V současné době je řada pekáren ve ztrátě, ekonomická situace neumožňuje rozvoj oboru ani odpovídající ohodnocení náročné práce pekařů, jejichž průměrná mzda se pohybuje okolo 16 tisíc korun.
V České republice jsou jedny z nejnižších spotřebitelských cen čerstvého pečiva v Evropě, které navíc od roku 2007 stagnovaly či klesaly a nekorespondovaly s růstem nákladů pekařských výrobců. Ještě v roce 2007 byl klasický rohlík k dostání v obchodě za 2,50 Kč, dnes se v marketech prodává obvykle za 2 Kč. Tento vývoj je však dále neudržitelný.
„V případě, že by nebyl zohledněn nárůst nákladů a nastaveny správné cenové relace mezi výrobci a obchodem, řada pekáren by musela ukončit své podnikání. Čeští pekaři se dnes již pohybují na evropském potravinovém trhu, a pokud by ztráceli svoji konkurenceschopnost, zvýšil by se dovoz zmrazených pekařských polotovarů a jejich podíl na pultech obchodů na úkor čerstvého pečiva,“ uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
Ceny chleba a pečiva budou nyní hlavním tématem podzimních jednání pekařských výrobců s obchodními řetězci. „Věřím, že obchodníci dají přednost kvalitě čerstvých pekařských výrobků před nízkou cenou, což by jistě ocenila většina spotřebitelů,“ konstatuje Dřízal.
Odhady sklizně obilovin v ČR jsou podle zástupce Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa o 18,6 % nižší než loni, přičemž u pšenice se předpokládá pokles o 26 %. „Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zákonitě zvýší jeho cenu, a tím i cenu mouky pro pekařské výrobce. Jestliže se v první polovině roku nákupní cena pšenice pohybovala pod hranicí 5000 Kč za tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6500 Kč za tunu,“ sdělil Filip. Po sklizni proto očekávají mlynáři podle Filipa růst cen pšeničné a žitné mouky pro pekaře až o 25 %.
Nepříznivé zprávy o katastrofálním suchu v USA, neúrodě v Rusku, Kazachstánu a Ukrajině tlačí ceny zemědělských komodit směrem vzhůru. Analytici se shodují, že letošní nízká úroda obilovin zvedne ceny potravin na celém světě. Podle viceprezidenta Potravinářské komory ČR Stanislava Musila zvýší náklady potravinářů nejen špatná sklizeň, ale velmi negativně se projevuje také růst cen energií a pohonných hmot. „Aby čeští potravináři obstáli na evropském potravinovém trhu, musí se orientovat zejména na kvalitu svých produktů, což s sebou nese zákonitě i růst nákladů. Ceny potravin ve srovnání s růstem průměrných mezd v poslední době klesaly a potraviny tvořily jakousi záchrannou a sociální síť. Pokud by tento trend pokračoval, pak by byl potravinářský sektor skutečně v silném ohrožení. Již dnes se dováží do ČR 45 % potravin ze zahraničí a dovoz stoupá. V zájmu své budoucnosti bychom měli podporovat české potravináře,“ komentuje Musil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down