Platforma chce být zázemím pro diskusi o rostlinných alternativách masa nebo mléka

Vytvoření odborného zázemí pro diskusi o rostlinných alternativách masa nebo alternativ mléka a mléčných výrobků je jednou z priorit nově vzniklé Platformy pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN).  Informovali o tom zástupci Potravinářské komory ČR na dnešním setkání s novináři.  Nová platforma by měla pomoci i při komunikaci legislativních otázek a při informování spotřebitelů o výhodách i nevýhodách konkrétních alternativ. Ke členství v PAPN se přihlásilo 29 firem a organizací.

Podle Potravinářské komory společně s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) firmy reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v ČR stále roste a spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků. Vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa. Ve spolupráci s akademickou obcí je podle PK ČR do budoucna nezbytné nastavit jisté mantinely i pro alternativní výrobky tak, aby byly pro spotřebitele bezpečné. ,,V České republice se zatím věnuje alternativám jen malá skupina českých potravinářských podniků, a je tedy ten správný čas se touto problematikou více zabývat. Je to velká příležitost pro tuzemské podniky, jak zpestřit svoji nabídku na trhu, vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, vyrábět z českých surovin a na českém území," uvedla prezidentka PK ČR Dana Večeřová. Ustavujícího jednání nové platformy se podle komory zúčastnili i zástupci Ministerstva zemědělství - náměstek pro řízení sekce potravinářství Jindřich Fialka nebo ředitel odboru potravinářství Martin Štěpánek. ,,Za Ministerstvo zemědělství tuto aktivitu velmi vítáme, odborná platforma je velmi důležitá, lidé chtějí jíst zdravěji a lépe," uvedl Fialka. Navržený kandidát na předsedu platformy Martin Krystián je zároveň ředitelem mlékárenské společnosti Olma. ,,Jsme zastánci vyvážené stravy a mléčné výrobky jsou významným zdrojem živin. Dlouhodobé zkušenosti mohou navíc tradiční výrobci využít i pro zpracování výživově hodnotné rostlinné stravy tak, aby spotřebitel profitoval z benefitů obou těchto segmentů," uvedl Krystián.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down