Nová vyhláška umožní nazývat džem marmeládou či uchovat vejce až při 24 stupních
Nová vyhláška umožní použít název marmeláda i pro džem. Dosud platilo, že název marmeláda mohli výrobci použít pouze u výrobků z citrusových plodů, džem platil pro směs přírodních sladidel, dužiny či dřeně jednoho nebo více druhů ovoce. Změnu umožňuje takzvaná evropská snídaňová směrnice, kterou ministerstvo zemědělství (MZe) začlení do národních předpisů přes balíček vyhlášek o potravinách. Součástí balíčku je také vyhláška, která umožní uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia nebo při výrobě sirupu použít i jiná přírodní sladidla než cukr. MZe o tom informovalo v tiskové zprávě.
"Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný. Materiály jsou nyní podle ministerstva v meziresortním připomínkovém řízení, následovat bude projednání v komisích Legislativní rady vlády, pak budou odeslány k notifikaci Evropské komisi. Účinnost je navržena od 1. července příštího roku.
Nová pravidla pro etikety medů
Mezi vyhláškami je také nová povinnost uvádět na etiketě medů všechny země původu u směsí medu. Vyhláška podle Výborného stanovuje, že na balení musí být uvedené všechny země původu, a to v sestupném pořadí a s procentním podílem, který ve směsi představují. "Už žádná 'směs medů ze zemí mimo EU', ale jasná informace pro spotřebitele, ze kterých zemí med pochází," napsal Výborný na síti X. Vyhlášku už má resort podle Výborného hotovou.
Součástí balíčku je mimo jiné návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, který počítá se zavedením nových definic pro ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy a pro kokosovou vodu. U sirupu nově nebudou muset výrobci použít pouze cukry, ale i jiná přírodní sladidla.
Skladování vajec
Od poloviny příštího roku by také mělo být možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia oproti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia. Úprava má podle ministerstva přinést energetickou úsporu pro zemědělce i pro obchodníky. "Jsem rád, že vycházíme v tomto vstříc i chovatelům drůbeže a že může dojít ke zjednodušení podmínek při prodeji vajec. Navržené zvýšení teploty pro jejich skladování je v souladu s evropskými pravidly a není potřeba být přísnější," uvedl Výborný.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!