Nové logistické centrum potravinových bank bylo otevřeno v Praze Dubči

Nové logistické centrum České federace potravinových bank v Praze Dubči bylo otevřeno poslední březnový den za účasti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. Ten uvedl, že za posledních deset let došlo ke stonásobnému zvýšení objemu zachráněných potravin. Ministr také konstatoval, že v Praze a středních Čechách bude třeba ze strany Ministerstva zemědělství pomoc potravinovým bankám zvýšit. Půjde podle jeho slov zhruba o 11 milionů korun.

Nové centrum stálo kolem sto milionů korun, z toho 95 milionů korun získaly potravinové banky z evropské dotace prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Skladovat v něm bude možné přes tisíc palet potravin, z toho asi 40 až 50 palet v prostoru pro chlazené a mražené zboží.

Předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček uvedl, že potravinové banky ročně zachrání deset tisíc tun potravin, což představuje zhruba 20 milionu porcí jídla. „Možná vám to přijde mnoho ale vzhledem k tomu, že deset procent lidí u nás je na hranici chudoby a nyní k nám přišly stovky tisíc uprchlíků, tak to moc není a my doufáme, že se dostaneme v průběhu tří čtyř let na dvojnásobný objem. Ty potraviny tady jsou, jen je potřeba je zachránit,“ řekl Slavíček.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ve svém vystoupení připomněl sbírky potravin, které dvakrát ročně pořádají obchodní řetězce právě ve prospěch potravinových bank. Za obchodní řetězec Albert se zahájení zúčastnil Jiří Mareček, který konstatoval, že tato společnost je největším dárcem a její potravinové dary činili letos 1900 tun, přičemž tuto pomoc hodlá v příštím toce o ještě o pětinu zvýšit. Kromě toho věnoval Albert bankám na svoz potravin deset automobilů. Finanční ředitel řetězce Penny Radek Hovorka pak řekl, že jeho firma přispěla na výstavbu areálu v Dubči částkou osmi milionů korun. Nejdéle spolupracujícím dárcem potravinových bank u nás je společnost Tesco, která jim dodává potraviny od roku 2013. Podle zástupce společnosti Michala Vaňáčka je to ročně zhruba více než tisíc tun jídla.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down