Označení Regionální potravina Libereckého kraje ponese dalších osm výrobků. Do osmého ročníku přihlásilo 29 producentů z celého kraje 80 svých výrobků. Největší konkurence byla v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, sdělila koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje. Soutěží se v devíti kategoriích, prázdná letos zůstala kategorie Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, jehož cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců. V Libereckém kraji za dobu existence soutěže získalo zmíněné označení 56 výrobků. Nově ho získala společnost Podkrkonošská uzenina pro svůj Ďábelský mls, Staročeská klobása z Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, česneková pomazánka ze Zemědělské farmy K.E.K. nebo bio jogurtové mléko z farmy Josefa Pulíčka v Pěnčíně. Porota ocenila také žitný chléb bio celozrnný od společnost COOL FOOD, dvanáctistupňový tmavý ležák Albrecht Kateřina ze Zámeckého pivovaru Frýdlant, kysané zelí ve slaném nálevu od společnosti Samir Kysané Zelí nebo karamelovou polevu od Radky Mayerové z Liberce.*