Nové výukové centrum zpracování zemědělských produktů, potravinářský pavilon, České zemědělské univerzity v Praze bude stát zhruba 430 milionů korun. Z toho přibližně 330 milionů budou představovat investice do stavby a sto milionů korun do technologií. Pavilon by měl být hotový do konce roku 2022. Uvedl to při příležitosti slavnostního poklepání základního kamene proděkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů a hlavní koordinátor projektů Roman Stupka.
Stavební práce provede společnost PKS stavby, na dodání technologií bude ještě vypsáno 17 výběrových řízení. Stavba samotná již začala, na místě budoucího pavilonu je zatím pouze staveništní jáma. Oficiální zahájení projektu bylo posunuté s ohledem na koronavirovou krizi. V budově mají být pokryté hlavní zpracovatelské směry, tedy poloprovozy na zpracování masa a mléka, maloobjemová pekárna a cukrárna, mlýnice, výukový a demonstrační pivovar a sladovna, lisovna olejů a místo na zpracování léčivých rostlin, ale také možnost zpracování ovoce a zeleniny jako je marmeládovna, moštárna nebo sušárna. Řetězec bude uzavírat gastronomický provoz a senzorická laboratoř. Studenti by se měli kromě samotných technologií zabývat také nutričním poradenstvím a dalšími navazujícími obory. Nad provozy bude prosklený tunel, aby zájemci z řad studentů, ale i veřejnosti, mohli vidět, jak výroba potravin v praxi vypadá. "Takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu mají studenti jen velmi omezenou," dodal Stupka.*