O geneticky modifikované potraviny se zajímá necelá pětina Čechů

Geneticky modifikované potraviny nejsou v české společnosti příliš velké téma, zajímá se o ně pouze 19 procent lidí. V případě biopotravin pak zájem projevuje 29 procent Čechů. Většina lidí je ale toho názoru, že by potraviny obsahující geneticky upravené složky měly tuto informaci mít uvedenou v popisku nebo na etiketě. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S označením geneticky modifikované potraviny se už někdy setkalo 82 procent lidí. Z toho desetina s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, 39 procent přibližně ví, co znamená, a třetina dotázaných už ho sice slyšela, ale nezná význam. "Můžeme tedy říci, že i přes to, že většina české veřejnosti se s pojmem geneticky modifikovaných potravin již setkala, pouze necelá polovina (49 procent) je zná," uvedli statistici. Informace o genetické úpravě potravin na etiketě nikdy nekontroluje 56 procent Čechů a 27 procent to dělá jen zřídka. Přesto si 77 procent lidí myslí, že by tyto informace na etiketách být měly. Zjištění o genetické modifikaci potraviny by v jejím nákupu ovlivnilo čtvrtinu dotázaných. "Významně je toto rozhodnutí ovlivněno tím, zda se respondenti o problematiku geneticky modifikovaných potravin zajímají či nikoli," uvedlo CVVM. Konzumaci geneticky upravených potravin jako bezproblémovou hodnotí čtvrtina dotázaných, a naopak jako nebezpečnou ji vidí 27 procent občanů. Průzkum se uskutečnil od 5. do 18. června a zúčastnilo se ho 983 lidí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down