16.10.2023 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O pálenku roku soutěžila pivovice i mrkvovice, zvítězila Palírna Radlík

Na českém trhu už nezbývá příliš mnoho druhů ovocných pálenek, které by se nezúčastnily druhého ročníku soutěže Pálenka roku, řekl organizátor soutěže Jakub Gottwald. Absolutním vítězem se stala hruškovice od středočeské Palírny Radlík, která loni získala titul palírny roku. Kromě klasických druhů pálenek jako hruškovice, slivovice nebo meruňkovice porota hodnotila i pálenku z mrkve, moruše nebo například pivovice.

"Vypálit se dá všechno, co má cukr," řekl ředitel vítězného podniku Zdeněk Musil. Palírna Radlík vznikla v roce 1998 jako pěstitelská pálenice, tedy místo, kam lidé mohou přinést ovoce a nechat si ho vypálit. Jako lihovar s koncesí funguje od roku 2001. Ročně vyrobí zhruba zhruba 20 tisíc lahví. Lihovar nabízí přes 20 druhů pálenek včetně například mangovice nebo ananasovice. V Česku jsou podle Musila z hlediska odbytu stále nejoblíbenější nejznámější druhy, jako je slivovce, meruňkovice nebo hruškovice.

Ovocné pálenky jsou součást tradiční kultury zejména na Moravě, ale v poslední době se dostávají i do restaurací a barů, uvedl Musil. Poznamenal, že v takzvaně řemeslných lihovarech vyrábí lidé pálenky s velkým nadšením a péčí a také objevují nové chutě nebo trendy. Zmínil například zrání v dubových sudech. Ocenění pálenka roku získala Hruškovice Williams z ovoce z italské Lombardie. "U pálenek je nejlepší ochutnávání, porovnávání a dohadování o tom, co komu chutná," dodal. Lidé podle něj ochutnávají například právě ananasovou pálenku, která se používá i v míchaných nápojích.

Další vítězové

V soutěži získali kromě absolutního vítěze ocenění i vítězové 19 kategorií, mezi nimi například vínovice, jablkovice, třešňovice nebo meruňkovice. Letos se oceňovaly i zvlášť kdoulovice. Gottwald k tomu podotkl, že ještě před zhruba sedmi lety byly na trhu pouze dva druhy a letos se jich hodnotilo osm. Samostatnou kategorií byly i pálenky piva. Kromě toho komise hodnotily i giny, whisky a ovocné likéry.

Podle Gottwalda je jedním z přicházejících trendů takzvané blendování, tedy míchání pálenek. Vznikla kombinace například maliny a hroznového vína nebo višňovo-medový likér. Najdou se podle něj stále druhy ovoce, které mohou profesionální lihovarníci vyzkoušet, jako je třeba josta, což je kříženec černého rybízu a angreštu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down