Obchodníci mají největší prodeje ryb každoročně před Vánocemi. Přesto dlouhodobě spotřeba v ČR stagnuje, loňských 5,1 kg na osobu bylo nejnižší od roku 1995, uvádějí údaje Českého statistického úřadu. Loni spotřeba ryb meziročně klesla o 7,5 procenta.
"Můžeme potvrdit, že čerstvé ryby se v posledních letech stávají běžnou součástí domácích jídelníčků. Mezi nejprodávanější druhy patří v průběhu roku ze sladkovodních pstruh, z mořských je mezi našimi zákazníky oblíbený především losos. Co se týče vánočních ryb, podle zkušeností z našich prodejen zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra a jeho díly - v prosinci je realizováno až 90 procent celoročních prodejů této sladkovodní ryby," řekla mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko. I podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka je největší prodej kaprů právě před Vánocemi. "Druhá taková velká sezóna kapra jsou Velikonoce, ale v porovnání s Vánocemi jsou prodeje daleko nižší. Co se týká celoročního prodeje, v oblibě je také pstruh. Stále více je oblíbený i losos, který se prodává celoročně a v některých domácnostech nahradil kapra při štědrovečerní večeři. V nabídce před Vánocemi máme i tresku, krevety nebo tuňáka," dodal.
Kromě kapra a dalších ryb jsou podle zástupců Globusu oblíbené také vinné klobásy. "Neznám jiný pokrm tak typický pro vánoční tabuli. Správná vinná klobása je vyrobena ze směsi vepřového a hovězího masa, okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka,"sdělil vedoucí řeznictví a uzenářství hypermarketů Globus Pavel Holeček.
Loňská produkce ryb se meziročně zvýšila zhruba o čtyři procenta na 20 952 tun, byla tak nejvyšší za posledních pět let. Nejčastěji chovanou rybou zůstává s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Jenom kaprů bylo 18 362 tun, podle místopředsedy Rybářského sdružení Ladislava Vacka se letos počítá s podobnou produkcí.*