O vítězích, kteří nově obdrželi prestižní značku Regionální potravina, už je rozhodnuto i v Jihomoravském kraji. Letos se zde o tuto značku ucházelo 167 produktů od 47 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin. Informoval o tom Jaromír Musil z Regionální Agrární komory Jihomoravského kraje.
Ocenění Regionální potravina nově získala Farmářská slanina společnosti Hadač a Zapletal, paštika pečínková s. r. o E-JÍDLO.CZ, Kozí sýr pařený přírodní od Michaly Zrubecké, Kozí jogurtové mléko “Sedlák“ producentky Evy Sedlákové, Zelná pochoutka vyrobená společností Pekařství Křižák. Mezi cukrářskými výrobky zvítězil Řez se zakysanou smetanou Ing. Zdeňky Eywo Janské. K oceněným výrobkům v dalších kategoriích patřil i Pacholek – polotmavý ležák z Vesnického pivovaru Ohrada a extra džem Znojemské mišpule s vlašskými ořechy a karamelem od Ing. Zuzany Boudové. Regionální potravinu získal i produkt společnosti Sonnentor Tady roste radost.
Výrobky hodnotila šestnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.*