Evropská komise by měla do letošního pololetí rozhodnout, zda povolí zařazení Pražské šunky mezi tzv. zaručené tradiční speciality (ZTS). Na setkání s novináři to uvedl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Toto chráněné označení mohou mít pouze výrobky, které jsou vyráběné tradičními metodami déle než čtvrt století. Výrobci o toto ochranné označení pro šunku zažádali již v roce 2012. V současné době nesou označení ZTS v České republice čtyři typy masných výrobků.
"Předpokládáme, že nejpozději do pololetí letošního roku by měla Evropská komise rozhodnout, zda naší žádosti vyhoví, nebo nevyhoví," uvedl Katina. Podle něj se museli výrobci vypořádat s námitkami čtyř členských států. Největší námitky měli výrobci z Itálie, se kterými se podařilo uzavřít dohodu a tamních 13 producentů bude mít výjimku. Pro své výrobky budou moci používat označení Prosciutto di Praga, i když přesně podmínky, které by měla v budoucnu Pražská šunka splňovat, dodržovat nebudou. Slovenští producenti zase podle Katiny požadovali, aby se šunka směla vyrábět i v nejnižší jakostní kvalitě. "Slovenský svaz zpracovatelů masa řekl, že pokud nesvolíme ke snížení jakostní třídy, tak se nepohneme. Část slovenských námitek nebyla proto bohužel vypořádána," uzavřel ředitel. O tom, zda Pražská šunka označení získá i přes slovenské námitky, bude rozhodovat právě Evropská komise. Nejméně připomínek měli výrobci z Rakouska a Německa.*