Po celém světě roste obliba vín bez alkoholu, České republice už patří 11. příčka. Vyplývá to z dat International Wine & Spirits Report (IWSR), které poskytla skupina Bohemia Sekt, největší výrobce tichých i šumivých vín v České republice. Zpráva očekává do roku 2026 růst poptávky o devět procent ročně, rychlejší tempo má mít kategorie tichých vín.
"V roce 2021 se na dvaceti klíčových globálních trzích spotřebovalo 98,1 milionu lahví šumivých a tichých vín bez alkoholu. Stejně jako v uplynulých letech byl mírně vyšší zájem o šumivé víno, jehož spotřeba mezi lety 2016 až 2021 vzrostla o 68 procent," uvedla mediální zástupkyně skupiny Michaela Vrbová. Největším trhem nealkoholických šumivých vín je Německo, kde se v roce 2021 prodalo 18,9 milionu lahví. Česká republika se umístila v roce 2021 na 11. příčce se spotřebou přes jeden milion lahví. Podle Vrbové předloni prodej nealkoholického Bohemia Sektu rovněž přesáhl jeden milion lahví. Podle Bohemia Sektu vzrostla celosvětově také spotřeba tichého vína bez alkoholu, v letech 2016 až 2021 činil růst 145 procent. Největším trhem je USA s roční spotřebou 10,2 milionu lahví. V ČR a na sousedních trzích je kategorie tichých vín prozatím velmi malá, uvedla firma. "Zájem o vína bez alkoholu dál roste. Dřív byla variantou hlavně pro řidiče a ženy v těhotenství, dnes ji vyhledávají ale i ti, kteří mají rádi klasické víno, jen občas chtějí vyzkoušet něco jiného. Proto dál rozšiřujeme nabídku," řekl marketingový ředitel Martin Fousek. Bohemia Sekt začal budovat v ČR kategorii šumivých vín bez alkoholu v roce 2007. "V portfoliu má teď pětici dealkoholizovaných vín. Kromě nejúspěšnějšího nealkoholického Bohemia Sektu bílého a růžového má od loňska v nabídce i nealkoholické Mionetto italské sesterské společnosti a nově také dvojici tichých vín španělského vinařství Freixenet," řekla Vrbová. Vína bez alkoholu se obvykle vyrábějí stejným způsobem jako běžná vína včetně kvašení, alkoholu se zbaví až po něm. "Jde o kvalitní vína z hroznů z klasických vinařských regionů. Před plněním do lahví projdou procesem dealkoholizace, při kterém je z nich šetrným způsobem odebrán alkohol, ale chuť a aroma jsou z velké většiny zachovány," dodala Vrbová.*