Zástupci celkem 72 českých firem převzali v říjnu na slavnostním vyhlášení výsledků jubilejního desátého ročníku soutěže Česká chuťovka a osmého ročníku Dětské chuťovky v Senátu ocenění za nejchutnější potraviny vyrobené v České republice. Značkou Česká chuťovka 2018 se tak může nově pyšnit 173 výrobků, což je o 26 více než loni, a značkou Dětská chuťovka 2018 dalších 29, proti minulému roku je to o jeden výrobek více. Titulem Rytíř české chuti byl za své celoživotní mistrovství v cukrářském oboru poctěn pan Jaroslav Nechvátal z vyhlášeného Café Charlotte v Železné Rudě.
Náměstkyně ministra zemědělství Viera Šedivá při předávání ocenění připomněla, že záměrem soutěže je, aby spotřebitel věděl, že na trhu má chutné české kvalitní výrobky. Na druhé straně jde také i o propagaci tuzemských producentů,“ podotkla. „Jsme velcí zastánci toho, abychom propagovali a také konzumovali české výrobky a potraviny. Tato akce k tomu vždy přispěje,“ míní předseda Senátu ČR Milan Štěch, který převzal společně s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem záštitu nad touto akcí. Poznamenal, že politická stabilita země se vždy odvíjela od toho, jestli byl dostatek potravin, v moderní době pak kvalitních potravin. Předseda Senátu zároveň poděkoval přítomným potravinářům za to, že i při problémech s nedostatkem pracovních sil zásobují tuzemský trh kvalitním zbožím. Podle organizátorů za uplynulých deset let se soutěž Česká chuťovka, která vznikla jako spontánní iniciativa nezávislých potravinářských odborníků, stala majákem kvality a chuti potravin nabízených domácími výrobci. „Skvělou zprávou pro české spotřebitele pak je skutečnost, jak ukázaly i výsledky letošní soutěže, že rozmanitost, ale zejména kvalita a vynikající chuťové parametry potravin ucházejících se o obě značky, s nimiž se mohou setkat i zákazníci v regálech našich obchodů, se rok od roku zvyšují a že si je opravdu z čeho vybírat. Vždyť co jiného než báječná chuť tuzemských potravin je tím nejdůležitějším kritériem, podle kterého se stále náročnější zákazník orientuje především,“ poznamenal ředitel projektu Česká chuťovka Josef Sléha. Má-li totiž potravina skutečně chutnat, musí být vyrobena z kvalitních vstupních surovin a také šetrnými technologiemi při respektování specifických preferencí českého spotřebitele. Takto vyrobené potraviny pak mohou směle konkurovat i těm nejlepším zahraničním a často je svou kvalitou i chutí ještě předčí. To potvrdila i předsedkyně poroty Jana Dostálová. Podle ní právě dobrá chuť odráží i dobrou kvalitu surovinového složení a ve většině případů i výživové hodnoty.