Ocenění Zlatá Salima 2018 na stejnojmenném veletrhu v Brně získalo osm potravinářských výrobků a jeden zástupce technologické části. Do obou sekcí se letos přihlásilo 52 exponátů, uvedly dnes Veletrhy Brno.
Podle Michala Svobody z Veletrhů Brno, který má veletrh Salima na starosti, je ocenění prestižní a firmy ho mohou na svých výrobcích používat. Podle něj to svědčí o kvalitě výrobku, což může být důležité i pro spotřebitele.
Ocenění získal například sýr Dobrý Václav z Mlékárny Olešnice, žitné crackers od COOC FOOD – Koláčkova řemeslná pekárna nebo sváteční koláčky Jany Fialové z Chotěboře.
„Výrobky, které získaly Zlatou Salimu, ale i ty, které byly nominovány, mají velmi zajímavé chuťové vlastnosti pro spotřebitele, invenci a v neposlední řadě něco navíc, co se ne vždy dá vyjádřit slovy. Skutečně jsme byli velmi překvapeni,“ uvedl Martin Klanica, předseda letošní komise a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Zbývající ocenění na letošní Salimě, která se koná jednou za dva roky, získalo i pivo z Blatné, Štýrské párečky od Steinexu, Medový aperitiv Ambrozia Original od Apimedu, Špenátové nudle společnosti Ramdam a brusinkový džem společnosti Sommer a vnuk. Jedinou cenu za technologii získala společnost Retigo za svůj konvektomat, multifunkční přístroj do kuchyní.*