21.11.2013 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ořechy příznivě působí na zdraví člověka

Pravidelné pojídání ořechů má příznivé účinky na zdraví. Ořechy snižují pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i z jiných přirozených příčin. Vyplývá to podle agentury AP z rozsáhlé vědecké studie na dané téma.

 

 

Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali asi 119 000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů. Riziko úmrtí snižuje i méně častá konzumace ořechů, v přímé proporci ke spotřebě, podotkla AP.

U lidí, kteří si ořechy dopřáli sedmkrát i více do týdne, klesalo riziko úmrtí na onemocnění srdce o 29 procent a riziko úmrtí na rakovinu o 11 procent v porovnání s lidmi, kteří ořechy vůbec nejedli.

Zdraví prospěšnými se ukázaly ořechy vlašské i oříšky arašídové a pistáciové, jakož i mandle a další tři druhy ořechů. Výzkumníci nepřihlíželi k tomu, zda ořechy byly praženy, soleny či jinak upraveny, anebo pojídány v surovém stavu.
Dalším poznatkem je, že zvýšená konzumace ořechů nevede ke ztloustnutí, ale k pravému opaku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down