Pravidelné pojídání ořechů má příznivé účinky na zdraví. Ořechy snižují pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i z jiných přirozených příčin. Vyplývá to podle agentury AP z rozsáhlé vědecké studie na dané téma.
Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali asi 119 000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů. Riziko úmrtí snižuje i méně častá konzumace ořechů, v přímé proporci ke spotřebě, podotkla AP.
U lidí, kteří si ořechy dopřáli sedmkrát i více do týdne, klesalo riziko úmrtí na onemocnění srdce o 29 procent a riziko úmrtí na rakovinu o 11 procent v porovnání s lidmi, kteří ořechy vůbec nejedli.
Zdraví prospěšnými se ukázaly ořechy vlašské i oříšky arašídové a pistáciové, jakož i mandle a další tři druhy ořechů. Výzkumníci nepřihlíželi k tomu, zda ořechy byly praženy, soleny či jinak upraveny, anebo pojídány v surovém stavu.
Dalším poznatkem je, že zvýšená konzumace ořechů nevede ke ztloustnutí, ale k pravému opaku.*
Tak to nám doma snad úplně nejvíce v poslední době chutnají para ořechy. Kupujeme je čas od času na https://www.vesela-veverka.cz/catalogue/item/102-Para-orechy a nemůžeme si jejich chuť vynachválit. Dříve jsme byli zvyklí zobat brambůrky za pár korun a cpát do sebe ohromné množství oleje. S tím je ale dnes konec. Para ořechy zvítězily na plné čáře.