Růst teplot ohrožuje slavnou rakouskou odrůdu suchého bílého vína Grüner Veltliner a pěstitelé se obávají, že budou muset přesedlat na červené víno. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. Životní prostředí se tak podle agentury Reuters dostává do středu zájmu při vyjednávání o nové rakouské vládní koalici.
Čím vyšší teplota, tím vyšší obsah cukru a alkoholu v hroznech, což se následně projevuje na jakosti vína. To vinařům způsobuje potíže, protože od roku 1880 se v alpské zemi teploty zvýšily o dva stupně, což je více než dvojnásobek celosvětového průměru. Grüner Veltliner představuje zdaleka nejvýznamnější odrůdu v Rakousku, pěstuje se na více než třetině jeho vinic a je také nejčastěji vyváženou odrůdou. Víno obecně hraje v rakouské ekonomice důležitou roli. Ročně se v zemi vyprodukuje v průměru 2,5 milionu hektolitrů. Většina se spotřebuje doma, ale jen za rok 2018 odešlo na vývoz 53 milionů litrů v hodnotě 170 milionů eur (4,4 miliardy Kč). Nejdůležitějším trhem je Německo.
"Pokud bude globální oteplování takto pokračovat, blíží se katastrofa. Naše kulturní bohatství – od lyžování po Grüner Veltliner – je akutně ohroženo," řekl Reuters jeden z nejznámějších rakouských vinařů Willi Bründlmayer, který ročně vyprodukuje na 600 000 lahví. Vysvětluje, že pokud bude oteplování pokračovat, Veltliner prostě přestane růst. "Teď sklízíme Grüner Veltliner o čtyři týdny dříve než za mého mládí," uvádí muž, který stojí v čele slavného vinařství stejného jména v Dolním Rakousku od roku 1980. Dodává, že v teplejších částech vinohradů již vysadil odrůdy červeného vína, které si ve vysokých teplotách libují.*