06.09.2013 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pálavské vinobraní V Mikulově začalo

V Mikulově dnes začal 66. ročník tradičního Pálavského vinobraní, které do města pod Pálavou láká jak odbornou vinařskou veřejnost, tak tisíce turistů. Loni jich přijelo čtyřicet tisíc. Letošní novinkou je ukázka tradičního zpracování vína a možnost vyrobit si vlastní hroznový mošt. Vedle vína nabízí akce, která trvá do neděle, gastronomické a kulturní zážitky na náměstí, na zámku a v okolí i v dalších mikulovských zákoutích.

Víno je však tím hlavním, proč lidé do Mikulova přijíždějí. Po celou dobu vinobraní probíhá v hlavním sále zámku veřejná výstava Národní soutěže vín. Letos tam bude k ochutnávce více než 400 vzorků bílých, růžových a červených vín z Mikulovské vinařské podoblasti, uvedla PR manažerka slavností Lenka Křivánková. V Gajdošově sále na zámku se koná zábavně-vzdělávací akce Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně. Prohlídky a řízené degustace čekají na návštěvníky i v dalších prostorách zámku a v Kapucínské ulici je připravené vinařské městečko se stánky jednotlivých výrobců, doplnila Křivánková.
Loni se na vinobraní také vypilo či prodalo 75 hektolitrů burčáku. Podle Křivánkové jsou vinaři letos opět připraveni.
Sobotní program začíná už v 10 hodin a po poledni projede městem slavnostní průvod krále Václava IV. s chotí. Letos se této role zhostí opět herečka Chantal Poullainová.
Letošní novinkou je možnost dnes a v sobotu sledovat u Udírenské věže na zámku klasické zpracování hroznů na ručním mlýnku a s pomocí mechanického lisu. Hosté si mohou výrobu i vlastnoručně vyzkoušet. Hroznový mošt si mohou koupit, doma sledovat kvašení a čekat na svůj burčák, uvedla Křivánková.
O týden později se koná podobná tradiční slavnost ve Znojmě, a to Znojemské historické vinobraní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down