Zhruba trojnásobek loňského objemu ovoce zpracuje v letošní sezoně pálenice v Březnici na Zlínsku. Urodilo se totiž mnohem více švestek, jablek a hrušek než loni. Naopak letního ovoce, tedy meruněk, třešní a višní, je tentokrát vinou jarních mrazů málo, řekl pracovník pálenice Otto Fišer.
"Je hodně hlavně trnek (švestek), jablka a hrušky také jsou. Takže předpokládáme, že letošní sezona bude trvat asi tak půl roku. Začali jsme 1. září a odhadujeme, že budeme končit někdy v průběhu února," uvedl Fišer. Loni pálenice zahájila sezonní provoz v srpnu a předloni dokonce už na začátku července. "Proti loňsku jsme začínali v podstatě o měsíc později. Nebyly meruňky, nebyly třešně, nebyly višně. Raná jablka také nebyla, takže začínáme ovocem, jako jsou mirabelky, letní trnky, letní jablka a rané hrušky. Teď už bereme objednávky právě na konec ledna a na začátek února. Jinak jsme plní. A od poloviny října začínáme nepřetržitý provoz," uvedl Fišer. Zatím se v pálenici pracuje šest dní v týdnu, denně 14 až 18 hodin. Zařízení je schopné za 24 hodin zpracovat 2,5 až tři tuny ovoce. Kvalita letních odrůd však podle Fišera není vysoká. "Bylo málo slunných dnů, to znamená, že cukernatost je nižší, což se odráží i na chuťových vlastnostech pálenky. Loni nebo předloni byly v tuto dobu chuťově lepší. Myslím si, že to bude mít vzestupnou tendenci. Teď už přece jenom bylo více sluníčka, ovoce dozrává, takže pozdní trnky budou kvalitativně lepší a budou mít vyšší cukernatost. To se týká i jablek," řekl Fišer.*