28.02.2014 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pekař roku 2014 je z Kroměříže

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jako odborný garant 7. mezinárodního veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK 2014 uspořádal tradiční národní soutěž o titul Pekař roku 2014 – kategorie junior. Vítězem této prestižní dovednostní soutěže se stal David Federla, student Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Informoval o tom Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice.

Finále soutěže Pekař roku se zúčastnilo patnáct mladých talentů. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba a běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Devatenáctý ročník této soutěže se již potřetí konal ve speciálně vybudovaném pekařském centru pavilonu V brněnského výstaviště. Atraktivní podívaná – pečení v přímém přenosu před očima diváků a možnost zhlédnout exponáty vytvořené zručnými mladými pekaři – upoutal velký zájem veřejnosti.

„Pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, upevňování správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si zároveň i hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a výrobě kvalitních tuzemských potravinářských výrobků,“ uvedl předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a dodal: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba 600 žáků, což je pro obor s více než dvaceti tisíci zaměstnanci velmi málo. Přitom pro zaměstnavatele – pekárny, je v současné době vyučený pekař nedostatkovou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu.“

Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Věřím, že zase přijde doba, kdy pekaři budou opět mít společenskou prestiž a odpovídající finanční ohodnocení, tak jak je tomu běžné ve vyspělých evropských státech,“ uzavřel Dřízal.

K atraktivitě soutěže nesporně přispělo i překonání rekordu v pletení pletýnek na čas, který přijela změřit a zaregistrovat agentura Dobrý den z Pelhřimova. O překonání rekordu se pokoušelo šest mladých pekařů a pekařek. Rekord se nakonec podařilo překonat Andree Kubalové ze Střední odborné školy gastronomie a potravinářství Jeseník v čase 3,48 minuty, která tím zlepšila dosavadní rekord z roku 2012.*

 

Výsledky národní soutěže Pekař roku 2014 – kategorie junior:

 

1. místo: David Federla (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž)

2. místo: Zuzana Halasová (Střední škola potravinářství a služeb Brno)

3. místo: Barbora Vašutová (Střední škola potravinářství a služeb Pardubice)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down