Pěstitelé vína dokončují zimní stříhání svých vinic

Společnost Víno Zlomek & Vávra dokončuje v těchto dnech zimní stříhání svých vinic na Uherskohradišťsku. Práce, při níž najatí pracovníci zbavují keře vinné révy nadměrného počtu letorostů, je součástí přípravy na novou vegetační sezonu. Se stříháním začali po skončení vinobraní loni v listopadu, hotovo by mělo být do konce ledna, řekl jednatel vinařství Libor Zlomek.

"Réva vinná plodí na jednoletém dřevě. A každý rok je potřeba staré dvouleté dřevo sestřihnout, zkrátit a vybrat na něm správně postavené, dobře vyzrálé a s požadovaným počtem oček dlouhé jednoleté letorosty, na kterých pak další sezonu, respektive letos, vyraší očka a bude další úroda," uvedl Zlomek. Stejnou činnost vinaři opakují v zimním období rok co rok.
V únoru budou práce ve vinici pokračovat vyvazováním révy. Březen a duben, tedy období před začátkem rašení révy, se podle Zlomka obvykle věnuje například opravě drátěnek, což jsou opěrné vinohradnické konstrukce.
Počasí, které několikaměsíční stříhání vinic doprovází, nepovažuje Zlomek za zcela zásadní. "Důležité je to, aby réva byla dobře vyzrálá. To je jeden moment. A druhý významný moment je ten, že je fajn, když jsou v průběhu prosince a ledna mrazy. Bavíme se třeba o pěti, o deseti stupních pod nulou. To je teplota, která způsobí, že houbové choroby vymrznou a vinohrad se stane sterilním pro další sezonu," řekl Zlomek, který má v podniku na starosti celý proces výroby vína.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down