03.01.2012 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelské pálenice vyrobí více

Tuzemské pěstitelské pálenice vyrobí v sezoně 2011/2012, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, až o třetinu více pálenky než o rok dříve. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů čistého alkoholu, letos by to mělo být 5,6 až 5,9 milionu litrů; půjde o lepší rok, řekl prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner. Pálení v nynější sezoně skončí v březnu až dubnu.

"Tento rok byl opět nevyzpytatelný, protože poslední zářijové dny byly extrémně teplé. Ovoce dozrálo a výrazně stoupl obsah cukru v jablkách, hruškách i ve švestkách. Takže všechny pěstitelské pálenice hlásí u výtěžnosti neskutečné výsledky," uvedl Šitner.
Úroda byla ale velmi různá podle oblastí. "Někde se lámaly větve stromů pod úrodou švestek a o 20 kilometrů dál neměly na stromě švestku," dodal. Letos opět kralují jablka s podílem kolem dvou třetin. V ČR je činných téměř 470 pálenic, povolení byla vystavena zhruba 640. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku. V Plzeňském kraji počet provozoven stagnuje na desítce, což je podobně jako na Karlovarsku nejméně v zemi. "Pálíme, ale je to slabé," uvedl Richard Schwarz z pálenice Sadů Schwarz na Rokycansku, jehož úroda jablek byla historicky nejhorší. "Počet pálenic zůstal stejný, spíše se staví nové, ale nestihly kampaň. Výrobny nekončí, ale třeba přeruší provoz. Přechází hodně z otce na syna," řekl Šitner. Konkurence je velká. Pálenice jsou závislé na klientele, která řekne, jak jim nápoj chutná. Na tomto podnikání podle Šitnera není možné zbohatnout, pálenicím zůstává pět až deset korun z litru čistého alkoholu. Platí se spotřební daň, DPH, provoz. Pálení je energeticky náročné a cena plynu roste. Navíc musí podnikatelé hradit likvidaci výpalků, tedy ovoce zbaveného alkoholu. Rozmach pálenic je dán tím, že po vstupu do EU mají oproti likérkám natrvalo 50procentní úlevu na spotřební dani. "Minipalírny" platí od předloňského ledna 143 Kč za litr čistého alkoholu. Výrobky jsou díky tomu pro lidi dostupnější. "Pořád je lepší, aby lidé odnesli ovoce do pálenice, než aby ho pálili doma, protože zaplatí spotřební daň, stát to má podchycené a hlavně je kontrola, že se lidé neotráví. Pálenice jsou pod dokonalou kontrolu celního úřadu," dodal Šitner.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down