Rodinný pivovar Bernard plánuje další investice, jimiž naváže na loňské rozšíření varny. Na řadu by měla přijít především stáčírna piva. Minulý rok pivovar vyrobil rekordních 332 700 hektolitrů piva, za první letošní tři měsíce zaznamenal Bernard další meziroční růst výstavu o 16 procent. Plány na stavbu nových provozů na zelené louce přesto zatím odložil. V nynějším pivovaru v centru Humpolce je ještě možné postupnými úpravami výstav až zdvojnásobit. Uvedl to spolumajitel pivovaru Josef Vávra, který je zároveň jeho vrchním sládkem a generálním ředitelem podniku.
Pivovar ve městě funguje stěsnaný na jednom hektaru pozemků ohraničeném dalšími stavbami a silnicí. "Je to zřejmě jedna z největších produktivit práce na metr čtvereční plochy. Myslím si, že žádný takový pivovar v Evropě neexistuje, možná ani na světě," řekl Vávra k nynějšímu výrobnímu zázemí. Roční investice do pivovaru se pohybují okolo 100 milionů Kč. Možné uspořádání dalších nových technologií na stejném místě už má firma vymyšlené.
Základním předpokladem pro naplnění těchto plánů je ale podle Vávry to, že pivovar bude pořád vařit kvalitní pivo, které dokáže prodat se ziskem. "Jestli přitom budeme dál růst, tak jsme ochotni investovat, ale nejsme ochotni investovat, abychom rostli za každou cenu. Nechceme produkovat levná piva," řekl. Kapacita varny se v pivovaru Bernard loni zvýšila ze 40 000 hektolitrů moku měsíčně na 70 000 hektolitrů. Díky tomu teď dokáže pivovar bez potíží vykrývat i zvýšenou poptávku ve špičkách během letní prodejní sezóny. "V budoucnu ještě budeme muset rozšířit hlavní kvašení a navýšit kapacitu ležáckých sklepů. Ale nejvíc nás momentálně tlačí stáčírna láhví, ta je na hranici kapacity," přiblížil Vávra směr dalšího rozvoje.*